Vikten av att ta pauser under arbetsdagen


Vi har tidigare skrivit om de många fördelarna med en stående arbetsställning och vad den kan bidra med för den fysiska hälsan och det allmänna välbefinnandet. Kroppen är helt enkelt inte anpassad för statiskt, stillasittande arbete. När vi under längre stunder befinner oss i samma position, blir kroppen låst med minskad syretillförsel och ofta smärtor som följd.
Att vara fysiskt dynamisk och att ta pauser under arbetsdagen är långt mycket viktigare än vad de flesta inser. Det är lätt hänt, att pauser underprioriteras ett hektiskt schema, men faktum är att vår förmåga att koncentrera oss och prestera, sjunker avsevärt utan inslag av återhämtning. Ta därför med gott samvete en paus då du suttit still en längre stund. Att röra lite på sig och för en stund tänka på annat, tillför energi och gör det lättare att sedan fokusera på nytt.

Lyssna till din kropp och var rörlig under arbetsdagen!
Växla mellan en ergonomisk sittställning och stående position.
Gå och hämta dig ett glas vatten, ta någon minut och gå upp och ner för trappor, stretcha och rör på nacke, armar och ben. Det rekommenderas att man tar en paus och rör på sig efter ungefär 20 minuters statiskt sittande. Om du behöver inspireras och motiveras, finns kortare instruktionsfilmer att tillgå på nätet, liksom appar för avslappning.


rörelse-på-jobbet